πηγή: thetoc.gr

Η Φωτεινή Παντζιά δούλεψε πολλά χρόνια στις πωλήσεις κρασιού, παρόλο που τυχαία βρέθηκε στο χώρο,  στην εταιρεία του Κωνσταντίνου Μπουτάρη. Εκεί αγάπησε το κρασί και πριν από οκτώ χρόνια, αποφάσισε να κάνει το δικό της μαγαζί. Ένα wine bar. Όταν βρήκε τη στοά Ράλλη και το σημερινό μαγαζί δεν κατάφερε σε πρώτη φάση να πείσει τους ιδιοκτήτες. Πέντε χρόνια αργότερα επανήλθε, δεν είχε εγκαταλείψει ποτέ το σχέδιό της. Και τα κατάφερε. Το By The Glass, το ωραιότερο wine bar της Αθήνας είναι πια τριών ετών.

Το By the glass είναι ένα wine bar – bistrot και η ζωή του ξεκινά από νωρίς το πρωί. Εδώ μπορεί να φτάσει κάποιος για το brunch ή το πρωινό του, να δοκιμάσει τα ζεστά πιάτα το μεσημέρι, ή το βράδυ , να βρει κάτι για να τσιμπήσει το απόγευμα, πάντα με συνοδεία ενός ωραίου ποτηριού κρασί.  Αν προτιμήσει να πάει Κυριακή, θα ακούσει και τα υπέροχα live.

«Μου άρεσε πάντα να βλέπω κόσμο χαλαρό στο εξωτερικό», λέει, «να πίνει το κρασί του μετά τη δουλειά και να πηγαίνει σε ένα μέρος που είναι cozy, άνετο και καθόλου στημένο. Αναρωτιόμουν γιατί δε γίνεται αυτό και στην Ελλάδα. Τελικά κατάλαβα ότι τα μαγαζιά ήταν πολύ στημένα και ο κόσμος φοβόταν. Όμως κανείς δε δίνει εξετάσεις. Πηγαίνει σε ένα μαγαζί για να περάσει καλά. Με τα χρόνια, αυτή η νοοτροπία του στημένου μαγαζιού άλλαξε».

Όταν άνοιξε το By The Glass, στην καρδιά της κρίσης, λειτούργησε σαν μια ασπίδα. «Και για εμάς και για τον κόσμο που το αγκάλιασε αμέσως», λέει η Φωτεινή. «Έτσι σε καιρούς δύσκολους είναι πολύ ελπιδοφόρο να βλέπει κάποιος ένα γεμάτο μαγαζί με χαρούμενο κόσμο».

«Η μεγάλη μας έγνοια είναι να βγαίνει το κρασί έτσι όπως πρέπει», τονίζει η Φωτεινή Παντζιά. «Και εμάς δυο πράγματα μας εξασφαλίζουν την ποιότητα του κρασιού, τα dispensers  και το coravin που αφαιρεί το κρασί χωρίς να ανοιχτεί το μπουκάλι και χρησιμοποιείται στα ακριβά κρασιά.  Έτσι αυξάνεις τον αριθμό των ετικετών που έχεις σε ποτήρι. Εμείς στη λίστα μας έχουμε 50 ποτήρια όμως με αυτό έχουμε πρόσβαση σε όλες τις φιάλες που δε μπορείς να ανοίξεις για να πάρεις ένα ποτήρι. Το άλλο που έχουμε είναι τρία μεγέθη ως δυνατότητα ποτηριού. Δηλαδή κάποιος μπορεί να πιει 25 ml που είναι η γευστική δοκιμή, 75 ml που είναι η μισή δόση και 150 ml που είναι η κανονική. Δηλαδή κάποιος που θα έπινε δυο ποτήρια μπορεί να πιεί τέσσερα μισά και μάλιστα σε αυτή την περίπτωση να τον οδηγήσουμε γευστικά γιατί στον κόσμο αρέσει να δοκιμάζει κρασιά και θέλει να έχει και μια σειρά».

Για τους ανθρώπους του By the Glass είναι σημαντικό οι πελάτες να τους εμπιστευθούν, ώστε να αφεθούν και να οδηγηθούν γευστικά στον κόσμο της γεύσης του κρασιού. Θέλουν πάντα να προτείνουν στους πελάτες ένα κρασί που τους ταιριάζει και ενδιαφέρονται να τον ενημερώνουν πάντα για τις τιμές, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα wine-bars του εξωτερικού. Για έναν που ξεκινά το ταξίδι στις γεύσεις του κρασιού προτείνουν μια μαλαγουζιά ή ένα chauvignon ελληνικό ή Νέου Κόσμου στα λευκά, τα αγιωργίτικα ή τα merlot και στα κόκκινα. Είναι κρασιά εύκολα, ισορροπημένα, τα κόκκινα είναι τραγανά, έχουν ευχάριστα αρώματα και δεν έχουν υψηλές οξύτητες.

Η Φωτεινή Παντζιά

 

Η Φωτεινή Παντζιά  αγαπά το ασύρτικο στα λευκά και το μαυροτράγανο και το ξινόμαυρο στα κόκκινα. Έχει αδυναμία στις παλιές χρονιές και αυτό είναι το νέο παιχνίδι του By the Glass, η λίστα με τις παλιές χρονιές. Ένας άνθρωπος που αγπά τόσο πολύ το κρασί δε θα μπορούσε παρά να έχει ένα από τα καλύτερα μαγαζιά στην πόλη.