Ένα από τα πιο σοφιστικέ σημεία της Αθήνας για κρασί ξεκίνησε να σερβίρει λαχταριστό brunch σε jazz ρυθμούς.

Αριστερά: Το ζεστό, όμορφα στολισμένο και ατμοσφαιρικό του περιβάλλον αμέσως θα σε βάλει σε κλίμα γιορτών. Δεξιά: Millefeuille ομελέτας με σπανάκι, ντομάτα και λαχανικά κομμένα σε κυβάκια.

Δεν μου αρέσει να ακολουθώ τις μόδες. Ποτέ δεν ανήκα σε αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων. Και τώρα που ξαφνικά το brunch έγινε μόδα στην πόλη μας, έχω πρόβλημα! Πώς μπορώ να αντισταθώ και να πω όχι σε δελεαστικά croque-madame, λαχταριστά burgers ή hot dogs, αφράτες ομελέτες και αμαρτωλά γλυκά; Μόνο ένας τρελός στη θέση μου θα αρνιόταν όλα αυτά τα καλούδια. Και εγώ τρελός δεν είμαι. Καλοφαγάς ναι, οπότε το πρόβλημα βρήκε τη λύση του…

Σε μια λοιπόν από τις κυριακάτικες εξορμήσεις μου, βρέθηκα σε μια όμορφη στοά στο κέντρο της Αθήνας που εδώ και λίγα χρόνια φιλοξενεί ένα από τα αγαπημένα μου σημεία για κρασί. Ένα μικρό αστικό μυστικό. Μιλάω για τη στοά Ράλλη και για το wine bar «By the glass», το οποίο εδώ και μερικές Κυριακές έχει ξεκινήσει να σερβίρει και brunch. Ένα brunch που έχει ρυθμό, μιας και συνοδεύεται από ζωντανή μουσική που κυμαίνεται σε jazz ρυθμούς.

Με την παρέα μου προτιμήσαμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι επί της όμορφης και ζεστής στοάς που, λόγω των ημέρων, έχει στολιστεί με πολλά φωτάκια, πράγμα που αμέσως μας έβαλε σε χριστουγεννιάτικο mood! Για αρχή, ζητήσαμε το millefeuille ομελέτας με σπανάκι, ντομάτα και λαχανικά κομμένα σε κυβάκια (brunoise), καθώς και το scrambled αβγών με καπνιστό σολομό και αβοκάντο. Οι στρώσεις ομελέτας του millefeuille δεν ήταν τόσο αφράτες όσο θα της ήθελα (μάλλον είχαν χτυπήσει παραπάνω τα αβγά από ό,τι θα έπρεπε) και έτσι έχανε λίγο σε γεύση.

Αριστερά: Οι γλυκοί πειρασμοί του brunch: τραγανή μπουγάτσα με νόστιμη και πλούσια κρέμα και ζεστά και αφράτα pan cake. Δεξιά: croque-monsieur με μοτσαρέλα, γλυκιά κέτσαπ και από πάνω φύλλα ρόκας με φλούδες παρμεζάνας, πέστο βασιλικού και καραμελωμένα ντοματίνια

Όμως, τα scrambled eggs ήρθαν να μας αποζημιώσουν. Απαλά, σχεδόν βελούδινα, γευστικά, συνδυαζόταν ευχάριστα με το σολομό και το λεπτοκομμένο αβοκάντο. Το croque-monsieur που έφτασε αμέσως μετά είχε τραγανό ψωμί (λιγότερο θα ήταν καλύτερο), όμορφα λειωμένη μοτσαρέλα μέσα με γλυκιά κέτσαπ και από πάνω μπόλικα φύλλα ρόκας με φλούδες παρμεζάνας και πέστο βασιλικού, ενώ καραμελωμένα ντοματίνια ήταν διάσπαρτα στο πιάτο.

Περνώντας στα πιο «βαριά» χαρτιά του brunch, δοκιμάσαμε το μαγευτικό ριζότο με μανιτάρια και λάδι τρούφας που μοσχομύριζε. Σωστά χυλωμένο, με κάθε κουταλιά του ταξίδευες. Ώσπου έρχεται το εντυπωσιακό burger (γιατί brunch χωρίς burger δεν γίνεται) με τις τραγανές πατάτες αρωματισμένες με λάδι τρούφας. Ζουμερό μπιφτέκι, μπέικον που ξεχείλιζε, λειωμένο τυρί και ένα ψωμί που υστερούσε λίγο από το σύνολο. Παρ’ όλα αυτά δεν έμεινε ψίχουλο.

Και, ενώ ήμουν απορροφημένος με τις διχτυωτές τηγανητές πατάτες, εμφανίζεται ένα διαφορετικό hot dog στο τραπέζι. Γίδινο λουκάνικο και σάλτσα coleslaw μέσα σε ένα αφράτο ψωμί. Όσο ενδιαφέρον ήταν το λουκάνικο τόσο αδιάφορο ήταν το ψωμί, το οποίο στο τέλος έμεινε μόνο του, μιας και δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσεις αυτό το έντονο σε γεύση, άρωμα και νοστιμιά λουκάνικο να πάει χαμένο.

Το γλυκό επίλογο ήρθαν να σφραγίσουν μια τραγανή μπουγάτσα με νόστιμη και πλούσια κρέμα, καθώς και ζεστά και αφράτα pancakes.

Μπορεί το brunch του «By the glass» να είχε μερικές αστοχίες (οι οποίες είμαι σίγουρος ότι μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου θα έχουν ρυθμιστεί), όμως είναι μια ευχάριστή και άκρως γευστική εμπειρία. Δεν είναι μόνο τα πιάτα που θα δοκιμάσεις ή τα κρασιά που θα γευτείς, αλλά και η ζεστή του ατμόσφαιρα και οι άνθρωποί του (πιο φιλόξενη οικοδέσποινα από τη Φωτεινή δύσκολα θα βρεις) που θα σε κάνουν να ξεχαστείς. Έστω και για λίγο…

Αριστερά: Burger με ζουμερό μπιφτέκι, μπέικον, λιωμένο τυρί και τραγανές πατάτες αρωματισμένες με λάδι τρούφας. Δεξιά: Ιδιαίτερο hot dog με γίδινο λουκάνικο και σάλτσα coleslaw.