Η σύγχρονη τάση είναι η σαμπάνια να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλο κρασί. Έχει απίστευτη πολυπλοκότητα και τεράστιες διαφορές μεταξύ των διαφόρων υποπεριοχών της Καμπανίας, γι΄ αυτό και ταιριάζει με κάθε γεύμα. Η ροζέ σαμπάνια ειδικότερα, είναι η πιο ευέλικτη από όλες τις σαμπάνιες και μπορείτε να την απολαύσετε από το πρωινό, μέχρι το μεσημεριανό και το βραδινό.
Για να απολαύσετε μια σαμπάνια πρέπει να ξέρετε πώς να την επιλέξετε. Υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά. Πέρα από τις γνωστές ετικέτες, «οι λιγότερο γνωστοί παραγωγοί, μπορεί να είναι εξίσου ενδιαφέροντες. Μιλάμε για τις ‘grower Champagnes’, αυτές δηλαδή που γίνονται από οινοποιούς-αμπελουργούς, που καλλιεργούν και τα σταφύλια», όπως λέει ο σομελιέ Robert Bohr.
Ένα δεύτερο βήμα είναι να τσεκάρετε τις non-vintage σαμπάνιες και να μάθετε να αναγνωρίζετε τις ξεχωριστές περιπτώσεις. Επειδή συνήθως κυκλοφορούν οι non-vintage σαμπάνιες, συμπεραίνει κανείς ότι οι vintage είναι σπανιότερες, άρα και περιζήτητες. Ο Bohr συνιστά να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά μήπως και πέσουμε σε σαμπάνια του 1988, που ήταν μια εξωπραγματικά καλή χρονιά για την Καμπανία.
Όλες οι σαμπάνιες – εκτός σπανίων εξαιρέσεων- πίνονται κρύες, ανάμεσα στους 6o -10o C.

Μην πίνετε σαμπάνια βιαστικά, διαφορετικά οι φυσαλίδες θα κάνουν το αλκοόλ να μπει στο αίμα πολύ γρήγορα προκαλώντας συχνά πονοκέφαλο. Απολαύστε την σε μικρές γουλιές, όχι μόνο για να δοκιμάσετε το κρασί, αλλά και για να διαλύσετε τις φυσαλίδες πριν καταπιείτε. Και να θυμάστε, υπάρχουν περίπου 49 εκατομμύρια φυσαλίδες σε ένα στάνταρ μεγέθους μπουκάλι σαμπάνιας!
Και φυσικά, όταν ανοίγουμε το μπουκάλι σαμπάνιας να γνωρίζετε ότι αυτό που θέλουμε να ακουστεί είναι ένας απαλός ήχος, αυτό που ονομάζουν «αναστεναγμός της πριγκίπισσας»…