Στο wine bar – bistrot «By The Glass» το κεφάλαιο «κρασί» είναι ο απόλυτος σούπερ σταρ! Από το στιβαρό οινικό κομμάτι του δεν θα μπορούσε να λείπει μεγάλη γκάμα κρασιών «εκλεκτής σοδειάς», δηλαδή Vintage Wines, ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Όσοι οινόφιλοι, by the way, προσέλθετε! Το «By The Glass», υψώνει το ποτήρι στην υγειά σας. Συνδυάζοντας ποιότητα και ατμόσφαιρα ποντάρει στην απόλαυση!
Τι σημαίνει ο όρος vintage wine;
Ο όρος vintage δεν προέρχεται από τη διακόσμηση ή τη μόδα… Αρκεί κανείς να ψάξει την ετοιμολογία του για να κατανοήσει ότι δεν είναι ξένος προς τον οίνο. Προέρχεται από το λατινικό «vinum» (κρασί) και «demere» (να αφαιρεθεί, αποσπώ) και σημαίνει «κρασί εκλεκτής σοδειάς».
Η λέξη vintage, λοιπόν, προέρχεται από την οινοποιία, στην οποία χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κρασί που παρασκευάστηκε με συγκεκριμένες προδιαγραφές στη συγκομιδή των σταφυλιών, του ίδιου έτους. Επειδή το κρασί αυτό είναι υψηλής ποιότητας, ταυτίστηκε με το παλαιωμένο, χωρίς απαραίτητα να είναι έτσι. Έτσι, έμεινε να χρησιμοποιείται ο όρος vintage για οτιδήποτε παλιό και ταυτόχρονα υψηλής αισθητικής.
Τι κάνει, όμως, ένα κρασί vintage;
Η απάντηση είναι απλή: οι καιρικές συνθήκες -και ειδικότερα- ο ζωογόνος ήλιος. Οι ηλιόλουστες μέρες δίνουν στα σταφύλια την καλύτερη ευκαιρία να φτάσουν στα βέλτιστα επίπεδα ωρίμανσης. Εάν μια περιοχή έχει συχνές βροχοπτώσεις και σύννεφα, τα σταφύλια δεν ωριμάζουν πλήρως, μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε σήψη και ασθένειες και τείνουν να είναι χαμηλότερης ποιότητας. Αντίθετα, αν η περιοχή είναι πολύ ζεστή (πάρα πολλές ημέρες πάνω από 33 βαθμοί Κελσίου) και ηλιόλουστες, τότε, τα σταφύλια γίνονται σταφίδες.
Το κατά πόσον, λοιπόν, ένα vintage κρασί είναι καλό ή κακό, σχετίζεται άμεσα με τον εντοπισμό βασικών χαρακτηριστικών που αφορούν στον καιρό σε έναν τρύγο.
Συνοπτικά, με μια μακροσκελή πρόταση, θα λέγαμε ότι: στη διαμόρφωση μιας καλής ή κακής χρονιάς συμβάλλουν α) η κατανομή και το ύψος των βροχοπτώσεων, β) η εμφάνιση και αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών, γ) οι χαλαζοπτώσεις και οι βροχές κατά τη διάρκεια της άνθησης, δ) οι όψιμοι παγετοί της άνοιξης, οι πρώιμοι του φθινοπώρου και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, και τέλος ε) η διαφοροποίηση των αμπελοκομικών τεχνικών.