πηγή: athensvoice.gr

By the Glass
Το κλασικό ραντεβού των οινόφιλων της πόλης

Είναι από το 2012 που η ατμοσφαιρική, σχεδόν «κρυφή» Στοά Ράλλη έγινε ταυτόσημη με το κρασί. Μια και  εδώ, σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του 1922, στεγάζεται το δημοφιλές By the Glass. Το πρώτο καθαρόαιμο wine bistro της Αθήνας, από την πρώτη στιγμή που άνοιξε, έγινε το σημείο συνάντησης των οινόφιλων και μας έμαθε ότι πάνω από όλα το κρασί είναι παρέα, καθημερινή απόλαυση, χαρά… Η κάβα του μετράει πάνω από 500 ετικέτες, με το 90% να προσφέρεται και σε ποτήρι χάρη στο σύστημα Coravin, αλλά και στα δύο Dispensers των 30 θέσεων. Τα δύο αυτά καινοτόμα συστήματα δίνουν πρόσβαση σε κάθε ετικέτα, ακόμα και στις καλύτερες, ακόμα και στις πιο ακριβές. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ατού, αν σκεφτείς ότι το By the Glass διαθέτει κάβα από παλαιότερες χρονιές, έξοχα fine wines, φιάλες magnum, μεγαλειώδεις σαμπάνιες και σπάνιες ετικέτες. Ναι. Όσοι αγαπούν τον κρασί, εδώ βρίσκουν τον Παράδεισό τους!

Το μεγαλύτερο κομμάτι της κάβας προέρχεται από τον ελληνικό αμπελώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρεις και αρκετά τα διαμάντια του διεθνή, αφού στο By the Glass η απόλαυση του κρασιού δεν γνωρίζει σύνορα. Αν χρειαστείς βοήθεια, θα σου τη δώσουν απλόχερα η ίδια η Φωτεινή Παντζιά (ιδιοκτήτρια και ψυχή του By the Glass), η sommelier Βασιλική Γιάνναρου ή κάποιος από την υπόλοιπη ομάδα. Εμπιστεύσου τους. Όλοι τους έχουν γνώσεις υψηλού επιπέδου πάνω στο αντικείμενο. Δίπλα στο κρασί στέκεται επάξια η κουζίνα με επικεφαλής τον σεφ Αντώνη Πεχλιβανάκη. Πάντα με έμφαση στην πρώτη ύλη, προτείνει  πιάτα μεσογειακής κουζίνας που ήδη έχουν αφήσει εποχή. Όπως τα μπιφτεκάκια στο γκριλ με τις τηγανητές πατάτες, τα πιτάκια ολικής και το ντιπ γιαουρτιού, το ριζότο μανιταριών με λάδι τρούφας ή οι γαρίδες κανταΐφι με τη σπιτική, γλυκόξινη σάλτσα. Υπέροχα και τα πλατό τυριών και αλλαντικών που σερβίρονται με σπιτική μαρμελάδα, αποξηραμένα φρούτα και homemade κριτσίνια, ιδανικός συνομιλητής για κάθε κρασί.

Ο λόγος που όλοι, ορκισμένοι οινόφιλοι και απλοί θαυμαστές του κρασιού, λατρεύουν να πηγαίνουν ξανά και ξανά στο By the Glass είναι όμως ένας: το ότι κατάφερε να βάλει το κρασί στο κέντρο του τραπεζιού και να το καθιερώσει σαν αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, μια από τις πιο όμορφες, μικρές απολαύσεις της ζωής. Διατηρώντας ταυτόχρονα το υψηλό επίπεδο, ακόμα και στην πιο μικρή λεπτομέρεια, από τα ποτήρια μέχρι τη σωστή θερμοκρασία στο σερβίρισμα. Από τον Μάιο, που ο καιρός ανοίγει, είναι πράγματι μια μοναδική εμπειρία να κάτσεις στα τραπεζάκια της πλατείας Ραλλούς Μάνου ακριβώς απέναντι. Χαζεύοντας την υπέροχη Ρώσικη Εκκλησία, πίνοντας κρασιά κάτω από τον αττικό ουρανό, μέσα στο πράσινο, ακούγοντας τις πάντα ωραίες μουσικές. Αυτό που η Φωτεινή Παντζιά συνηθίζει να περιγράφει ως εξής: «Τα μαγαζιά της καρδιάς μας δεν είναι απλά ένα ωραίο πιάτο και ένα κρασί. Πάνω απ’ όλα είναι φιλοξενία».